Alles over Witbier.

  • Posted on
  • By Wouter
Alles over Witbier.

Witbier: de terrasfavoriet. We vertellen je er alles over!

 

Nu de lente eindelijk is begonnen en er lekker weer voor de deur staat, kiezen veel mensen traditiegetrouw voor een bierstijl die goed bij dit seizoen past: Witbier. In deze blog staat deze terrasfavoriet centraal. We zoeken uit wat deze stijl kenmerkt en wat het verschil is met de Weizen.

 

Geschiedenis Witbier

Witbier kent een rijke geschiedenis. Al in de middeleeuwen was deze bierstijl erg populair. Zo populair dat in de Belgische plaats Hoegaarden in 1445 al een soort Witbier werd gebrouwen. Deze bieren waren wel verschillend van de witbieren die we vandaag de dag kennen. Er werd immers nog niet geëxperimenteerd met sinaasappelschillen of koriander waardoor het bier erg zuur was. Het Witbier maakte van Hoegaarden een bruisende stad: in de achttiende eeuw waren er maar liefst 36 brouwerijen. Helaas sloot in de jaren vijftig van de vorige eeuw de laatste brouwerij haar deuren. Gelukkig bleef dit niet lang zo, want nog geen tien jaar later werd in 1966 door Pierre Celis een nieuwe brouwerij opgericht die het traditionele Witbier van Hoegaarden ging produceren. Dit werd een groot succes en sindsdien is de bierstijl uitgegroeid tot een seizoensfavoriet in de zomermaanden.

 

Het is onduidelijk waar de naam Witbier vandaan komt, omdat er verschillende verhalen over bestaan. De meest plausibele verklaring is dat de naam door de eeuwen heen verbasterd is van het Oudnederlandse woord voor tarwe, ‘weit’. Witbier betekent volgens deze verklaring gewoon tarwebier.

 

Kenmerken

Een Witbier kenmerkt zich door een troebele, lichtgele kleur en een frisse smaak. Het bier wordt gebrouwen met ongemoute tarwe dat kan oplopen tot ongeveer 30 tot 50%. In het bier wordt (relatief) weinig hop gebruikt, waardoor er een lage bitterheid valt op te merken. De smaak van Witbier kan erg verschillen, omdat er geen echte regelgeving is waar een Witbier aan moet voldoen. Toch kiezen veel brouwers voor het toevoegen van kruiden als koriander, anijs en kruidnagel. Daarnaast worden sinaasappel- en Curaçaoschillen ook veelvuldig gebruikt. Dit geeft het bier een citrusachtige smaak. Met een alcoholgehalte van rond de 5% ligt Witbier vergeleken met andere bierstijlen erg laag.

 

Net als veel andere bierstijlen leent Witbier zich erg goed om te combineren met eten. Een typisch zomers gerecht dat licht en fris van smaak is pas het beste bij deze bierstijl. Hele dominante gerechten zullen de smaak van het bier namelijk verdrijven. Een aantal gerechten waar Witbier perfect op aansluit zijn: mosselen, asperges, lichte visgerechten of een lichte salade.

 

 

Verschil Witbier en Weizen

Door veel mensen worden Witbier en Weizen vaak onterecht in een adem genoemd en aangezien voor elkaar. Dit komt omdat Weizenbier in Duitsland wordt geschreven als Weißbier. In het Nederlands wordt dit logischerwijs weer vertaald naar wit. Dit terwijl Weizen zowel in het Duits, als in het Nederlands, tarwe betekent. Dit is dan ook gelijk het belangrijkste verschil tussen beide bierstijlen: Weizenbier is een tarwebier dat minimaal uit 50% tarwe moet bestaan. Witbier daarentegen mag maar maximaal 50% uit tarwe bestaan. Bovendien is Witbier afkomstig uit België en Weizen uit Duitsland. Eveneens zijn er veel strenge regels qua receptuur bij het brouwen van een Weizen.

 

Naast bovenstaande punten zijn er ook verschillen in varianten en alcoholpercentage. Bij Weizenbieren heb je een aantal verschillende varianten, zoals de Hefeweizen, Kristall Weizen en Dunkel Weizen. Bij Witbier zijn er geen verschillende varianten te ontdekken. Daarnaast ligt het alcholpercentage van Witbier rond de 5%, terwijl dat bij de Weizen kan varieren tussen de 5 en 11%.

 

Bij speciaalbierpakket.nl verkopen wij een divers aanbod aan witbieren. Naast de klassiekers als Blanche de Namur, IJwit en Blanche de Bruxelles, verkopen wij ook nieuwere soorten: Uiltje Wit, St. Bernardus Wit, Põhjala Udune en Kompaan Witte Was. Zo is er voor ieder wat wils!