Hoe organiseer je een bierproeverij?

  • Posted on
  • By Wouter
Hoe organiseer je een bierproeverij?

Tips en tricks bij het organiseren van een bierproeverij

Samen met familie, vrienden of collega’s unieke speciaalbieren proeven is een leuke en verrassende activiteit. Het verkennen van de wonderlijke wereld van bier en het ontdekken van heerlijke nieuwe bieren verveelt immers nooit. Om je wegwijs te maken in het organiseren van een bierproeverij geven we in deze blog enkele tips en tricks.

 

Selectie en volgorde van bier

Een van de belangrijkste dingen bij het organiseren van een bierproeverij is de voorbereiding. Dit begint met het nadenken over hoeveel en welke bieren er geproefd gaan worden. Het is niet zo dat meer bier proeven altijd beter is. Naarmate je meer bier drinkt, zal je meer moeite hebben met het goed proeven en ruiken van de specifieke smaken en aroma’s van het bier. Daarnaast heeft de alcohol in de bieren ook invloed op de proefprestatie. Hierom wordt over het algemeen aangeraden om tussen de zes á acht speciaalbieren te proeven tijdens een proeverij. Om de proeverij wat meer diepgang en karakter te geven kan het leuk zijn om je te verdiepen in de bieren die je hebt uitgekozen. Zoek de smaakprofielen op en verzamel leuke feitjes of anekdotes over de brouwerij. De achtergrond van het brouwproces en het bier vinden mensen vaak leuk om te horen.

 

Een tweede belangrijk punt is de volgorde van het proeven van bier. Wanneer je begint met een zwaar bier, is het erg moeilijk om daarna nog milde smaken te onderscheiden. De regel is daarom dat je rekening houdt met smaakintensiteit en alcoholpercentage. Een goede opbouw is hierbij erg belangrijk. Je begint met een bier dat laag is in smaakintensiteit en alcohol en je bouwt dat vervolgens op. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een proeverij te doen in een afgebakende bierstijl, zoals tripels. In dit geval is het niet nodig om op te bouwen in alcohol. Wel is het goed om rekening te houden met de smaakintensiteit en het smaakprofiel. Een proeverij met alleen maar tripels kan overigens net zo leuk zijn als een proeverij met een diverse selectie speciaalbieren.

 

Glazen en happen

Een essentieel onderdeel van de proeverij is het glas waaruit het bier wordt gedronken. Het is niet de bedoeling dat je van elk bier een vol glas drinkt, want dan zal je zeer waarschijnlijk het einde van de proeverij niet halen. Hierdoor is het slim om speciale proefglazen te gebruiken. Deze glazen zijn ervoor gemaakt om maar een kleine hoeveelheid bier te bevatten zodat je gericht en met mate kan genieten van het speciaalbier. Een tulpvormig glas is perfect voor een proeverij, omdat deze vorm de aroma’s van het bier het beste naar voren laat komen. Bij speciaalbierpakket.nl verkopen wij een breed assortiment aan verschillende glazen, waaronder een aantal proefglazen.

 

Naast speciale proefglazen zijn ook een aantal lekkere hapjes onmisbaar bij een goede bierproeverij. Happen zorgen ervoor dat je smakenpalet geneutraliseerd wordt waardoor je beter kan proeven en het houdt je maag gevuld. Daarnaast is het ook gewoon heel erg lekker. Goede opties zijn een borrelplank met kaas en (bier)worst of notenmix. Je kan er ook voor kiezen om zelf happen te maken die aansluiten bij het smaakprofiel van het bier. Wil je meer weten over foodpairing? Lees dan deze blog!

 

Tips en tricks

Hierbij nog een paar tips en tricks voor een originele bierproeverij:

  • Neem de tijd voor de proeverij: het is geen wedstrijd wie het snelste bier kan drinken. Neem de tijd voor de verschillende bieren en geniet.
  • Drink uit schone glazen: om de smaak van het bier eer aan te doen is het van belang om tussendoor je glas een aantal keer om te spoelen.
  • Geef de bieren een beoordeling: door de bieren te beoordelen ga je ze automatisch met elkaar vergelijken waardoor je makkelijk kan bepalen welk bier je het lekkerst vindt. Op deze manier kan je een persoonlijk favoriet smaakprofiel vinden.
  • Kies een thema voor je proeverij: het kiezen van een thema geeft een extra dimensie aan je proeverij. Kies bij de eerste zonnestralen bijvoorbeeld voor een aantal frisse lentebieren of in de herfst voor klassieke bokbieren. Je kan de bieren ook selecteren op land, brouwerij, stijl of hopsoort. De keuzes zijn eindeloos.
  • Blind proeven: door blind te proeven moet je afgaan op je eigen zintuigen en dit kans soms leiden tot verassende conclusies.
  • Zorg voor genoeg water: water kan net als happen je smakenpallet neutraliseren. Soms is het ook gewoon fijn om even de smaak van bier uit je mond te spoelen met een fris glas water.

 

In onze webshop vind je een ruime selectie aan speciaalbier voor allerlei soorten proeverijen. Bovendien bieden we voor de meeste bieren passende glazen aan. Hopelijk helpen deze tips en tricks bij het verzorgen van een succesvolle proeverij die je graag nog een wilt herhalen. Veel plezier en geniet ervan!