Het ABC van foodpairing.

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Het ABC van foodpairing.

Alles wat je wilde weten over waar je op moet letten bij het combineren van bier en spijs!

Bier en spijs: de ideale foodpairing

Wanneer mensen een avond buiten de deur gaan eten of thuis een lekkere maaltijd op tafel zetten, kiezen zij vaak voor wijn als begeleidende drank. Het is dan ook geen geheim dat wijn bij veel gerechten een zalige aanvulling is voor je smaakpapillen. Helaas hebben veel mensen nog niet ontdekt dat speciaalbier zich ook uitstekend leent om te combineren met eten. In het brouwproces van speciaalbier worden namelijk veel verschillende ingrediënten toegevoegd die leiden tot een enorm gevarieerd smakenpallet. In deze blog maken we je wegwijs in de wereld van bier en spijscombinaties. Lees dus vooral door als het water je al in de mond is gelopen!

 

De basisregels

Om tot een ideale combinatie van bier en eten te komen zijn er een aantal basisregels die je moet volgen. Allereerst moet het gerecht altijd de basis zijn. Het bier is een aanvulling op het smakenpallet van het gerecht. Dat sluit gelijk aan bij de tweede regel: combineer zware bieren alleen met zware gerechten en lichte bieren met lichte gerechten. Wanneer je dit niet doet raakt het totaalplaatje uit balans. Een zwaar bier bij een licht gerecht kan heel de smaakbeleving verpesten en een heel licht bier bij een zwaar gerecht is ook niet lekker. Beide elementen moeten goed op elkaar afgesteld zijn om de beste smaakbeleving te verzorgen.

 

De derde regel houdt in dat je altijd moet proeven of het bier het gerecht versterkt. Hiermee wordt bedoeld dat je altijd moet proeven of de smaken van het bier en het gerecht daadwerkelijk elkaar aanvullen en bij elkaar passen. Hoewel op papier veel smaken bij elkaar passen, blijkt dat in de realiteit soms tegen te vallen. Daarom is het van belang om te proeven. De vierde en laatste basisregel gaat over het gebruik van de ABC-methode om smaken aan elkaar te matchen. Bij ‘A’, oftewel accent, moet je ervoor zorgen dat het bier dezelfde hoofdsmaak heeft als het gerecht. Bij ‘B’, oftewel brug, draait het om een speciaalbier dat de smaken van het gerecht versterkt. En ten slotte bij ‘C’, oftewel contrast, gaat het om een tegenstellige smaak die iets compleet nieuws weet toe te voegen aan het gerecht. Bij deze methode is het van belang om middels trial and error erachter te komen wat wel en ook juist niet werkt. Het biedt in ieder geval een aantal handvaten om bier en eten met elkaar te matchen.

 

Welk bier bij welk gerecht?

Om jullie alvast op weg te helpen geven we een klein overzicht van bierstijlen die goed aansluiten bij verschillende gangen;

  • Voorgerecht: voor het voorgerecht zijn lichte, frisse bieren een goede keus. Als er vis in het voorgerecht zit is witbier een goede optie. Vlees daarentegen valt goed te combineren met een saison en de vegetariër onder ons kan uit de voeten met een amber bier.
  • Hoofdgerecht: bij het hoofdgerecht zijn verschillende bieren denkbaar, afhankelijk van de inhoud van het gerecht. Zo passen een dubbel, quadrupel, bockbier of een kruidige tripel goed bij vleesgerechten. De lichtere witbieren, saisons en IPA’s passen beter bij gerechten met vis. Voor vegetarische hoofdgerechten zijn frisse blond bieren en fruitige IPA’s een uitstekende keus.
  • Nagerecht: net als bij het hoofdgerecht zijn er verschillende bieren toepasselijk bij een nagerecht. De beste keus is afhankelijk van de inhoud van het gerecht. Bij een gerecht met kaas is de barleywine de beste optie. Gerechten met ijs, chocolade of koffie lenen zich goed om te combineren met een stout, porter of quadrupel. Ten slotte zit je bij een fruitig nagerecht goed door te kiezen voor een sour, kriek of een fruitige IPA.

Bovenstaande opties zijn natuurlijk suggesties en vallen niet bij iedereen in de smaak. Daarom is het van belang om zelf op ontdekkingsreis te gaan en te ontdekken welke smaken voor jou werken.

 

De seizoensfavoriet

Het bockbierenseizoen is nog in volle gang en dat betekent dat deze bieren overal nog verkrijgbaar zijn. Gelukkigerwijs leent de zoete, kruidige en volle smaak van dit bier zich dan ook goed in traditionele herfstgerechten als een stoofpot en bij gerechten met gebraden vlees. Benieuwd geworden naar bockbier? Lees deze blog voor meer informatie.

 

Naast de bockbieren verkopen wij momenteel nog meer seizoensbieren zoals het jaarlijks terugkerende Halloweenbier van Jopen: Mashing Pumpkins. Daarnaast zijn ook de eerste sinterklaas- en kerstbieren verkrijgbaar in onze winkel en webshop. Deze bieren zijn ideaal om te combineren bij lekkere herfst- en wintergerechten. Ben je benieuwd geworden naar het combineren van speciaalbier met eten? Kijk dan vooral rond in onze webshop en wie weet kom jij het ideale bier tegen om te combineren bij jouw lievelingsgerecht!