Alles wat je altijd al wilde weten over Mede.

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Alles wat je altijd al wilde weten over Mede.

Mede: de populaire ‘godendrank’

Al sinds mensenheugenis geniet deze honingdrank van een immense populariteit. Al duizenden jaren wordt Mede wereldwijd gebrouwen en geconsumeerd. Het resultaat: een door de eeuwen heen verfijnde honingdrank die velen beschouwen als de oudste drank ter wereld. In deze blog staat de geschiedenis van Mede, haar kenmerken en de diverse varianten van deze zogenaamde ‘godendrank’ centraal.

 

Wat is Mede?

Mede is een zoete alcoholische drank die wordt gemaakt van drie kerningrediënten: water, gist en honing. Door de toevoeging van honing is Mede de enige alcoholische drank die wordt gemaakt van een dierlijk product. Naast de drie kern ingrediënten kan je nog veel meer toevoegen aan je Mede, zoals fruit, kruiden of appelsap. Hierdoor bestaan er veel verschillende varianten op de klassieke Mede. Enkele daarvan zijn Melomal (met fruit), Metheglin (met kruiden) en Cyser (met appelsap). Door het eenvoudige receptuur is Mede een favoriet onder hobbybrouwers. Ook jij thuis kan zonder professionele apparatuur heerlijke Mede maken. Zoek maar eens een recept op en kijk hoever je komt!

 

Mede wordt door veel mensen vaak verward met honingwijn. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze honingdranken. Het belangrijkste verschil is dat honingwijn, zoals de naam doet vermoeden, wijn is waar na het gistingsproces honing aan toe wordt gevoegd. Net als elke wijn wordt ook honingwijn voornamelijk gemaakt van druiven. Mede is daarentegen een drank die gemaakt wordt van honing en die zonder druiven wordt gegist. Druiven komen in het brouwproces van Mede helemaal niet aan bod, mits brouwers het als smaaktoevoeging erbij doen. Naast Mede en honingwijn bestaat er ook zoiets als Medebier. Dit is simpelweg een mix van bier en Mede. Bij Medebier wordt er eerst bier gebrouwen en vervolgens, net als bij Radler (limonade) of Desperados (tequila), Mede toegevoegd. Een simpele, maar lekkere combinatie van Mede en bier.

 

Geschiedenis

Al ver voor onze jaartelling was Mede een populaire drank. In de oudheid werd er al Mede gedronken door de Grieken, Romeinen en later was het ook bij de Vikingen een favoriet. Toch is het niet helemaal duidelijk waar de drank oorspronkelijk is ontstaan. Er zijn verschillende bronnen terug te vinden in Ethiopië, Scandinavië en verschillende landen in Azië waar over het bestaan van Mede of een soortgelijke honingdrank gesproken wordt. Wat onomstotelijk vaststaat is dat de naam Mede zoals we dat vandaag de dag kennen haar oorsprong vindt in het Keltische Médhu, wat honing betekent. Ook weten we dat de drank een plaats had in de Noorse mythologie.

 

Mede werd beschouwd als een drank met geneeskrachtige en geestverruimende werking en oppergod Odin dronk het om kennis en wijsheid op te laten borrelen. Hierdoor stond Mede ook wel bekend als het ‘nectar van de goden’. Door de mythologische waarde van de honingdrank werd het veel gedronken tijdens ceremonies en rituele feesten. Het is dan ook niet voor niets dat de drank vandaag de dag vaak geassocieerd wordt met Vikingen of Noorse mythologie.

 

Honeymoon

Een grappig feit over Mede heeft te maken met de oorsprong van de honeymoon (huwelijksreis). De term honeymoon is afgeleid van de periode dat pasgetrouwden na hun bruiloft uit een soort bijgeloof een maand lang Mede dronken. Moon slaat op de eerste maand na de bruiloft en honey op de honingdrank die het echtpaar dronk. De Mede zou volgens de Keltische traditie de vruchtbaarheid bevorderen. Als de honingdrank goed was, resulteerde dit in de geboorte van een kind na negen maanden.

 

Kwaliteit is net als bij andere ambachtelijke dranken een belangrijke factor in het productieproces. De kwaliteit van de honing kan de kwaliteit van de Mede in zijn totaliteit beïnvloeden. Door deze hoge kwaliteitsstandaard is Mede de afgelopen jaar enorm in populariteit gegroeid. Steeds meer mensen weten Mede te vinden in klassieke bierwinkels. Ook bij speciaalbierpakket.nl en bij onze winkel in Leiden verkopen wij een verzameling van uitstekende Mede die met verve zijn uitgekozen. Bestel de honingdrank online of kom een kijkje nemen in onze winkel en laat je verassen door de zoete ‘godendrank’.