Nederlandse bier consumptie en productie.

  • Posted on
  • By Wouter
Nederlandse bier consumptie en productie.

Hoeveel bier wordt er in Nederland geproduceerd? En hoeveel bier wordt er gedronken? In deze blog zoeken we het uit!

Bierconsumptie in Nederland 2023

Nederland staat wereldwijd bekend om zijn rijke biercultuur en veelvoud aan ambachtelijke bieren. Het Nederlandse straatbeeld wordt gedomineerd door pils- en biermerken en de populaire drank is niet weg te denken op feesten, in kroegen of supermarkten. Het is dan ook niet gek dat bier een van de populairste dranken is onder Nederlanders. Maar: hoeveel bier wordt er in een jaar gedronken en geproduceerd in Nederland? En hoeveel bier drinkt een gemiddelde Nederlander? Dat zoeken we in deze blog uit.

 

Nederlandse Brouwers

Om iets te weten te komen over de biercultuur in Nederland duiken we in de jaarlijkse cijfers van de Nederlandse biermarkt, afkomstig van de Nederlandse Brouwers. Deze overkoepelende organisatie behartigt de belangen van veertien Nederlandse bierbrouwerijen. Deze brouwerijen zijn samen goed voor ruim 95% van de totale bierproductie. Daarnaast monitort zij jaarlijks de consumptie en productie van de biersector.

 

Uit de kerncijfers van 2023 blijkt dat de biermarkt afgelopen jaar in vergelijking met 2022 gekrompen is. De verkopen van pils en biermix (radlers of tequillabier) daalden met zo’n 6,5 en 15,2%. De verkoop van speciaal- en alcoholvrijbier bleef daarentegen wel stabiel. Hoewel er een daling in de consumptie van het bier te zien is, werd er nog steeds meer dan elf miljoen hectoliter aan bier gedronken in 2023. Net als bij de consumptie blijkt ook in de bierproductie een daling te zitten. Ondanks de daling van 3,9% was de productie goed voor meer dan 22 miljoen hectoliter. De oorzaak van de daling ligt volgens de onderzoekers in de verhoogde inflatie en het slechte zomerweer. Met name de verkoop van biermixen zoals radler of tequillabier, die vooral geconsumeerd worden bij lekker weer, hadden hier veel last van.  

 

Bierconsumptie gemiddelde Nederlander

Hoewel de consumptie en productie van bier het afgelopen jaar procentueel gedaald is, betekent dat niet dat er weinig bier wordt gedronken in Nederland. Uit onderzoek van Kirin Holdings blijkt dat de gemiddelde Nederlander in 2021 nog 68,6 liter bier per jaar dronk. Dit komt neer op bijna 275 standaardglazen bier van 250 milliliter. Hiermee staan Nederlanders op plek 22 van de wereld. Onze zuiderburen volgen pas op plek 35 en drinken gemiddeld 54,4 liter per persoon.

 

Duitsland staat als traditioneel bierland een stuk hoger op de lijst, namelijk op plek zeven. Duitsers drinken gemiddeld 90,4 liter bier per persoon in één jaar. Dat komt neer op 361 standaardglazen bier. De aanvoerder van de lijst van Kirin Holdings is het land waar de bakermat van pils is terug te vinden: Tsjechië. In dit centraal Europese land drinken de mensen gemiddeld 184 liter bier per jaar. Dat zijn meer dan zevenhonderd standaardglazen bier. Tsjechie doet hiermee eer aan zijn naam als echt bier- en pilsland.

 

Bij speciaalbierpakket.nl is afgelopen jaar gelukkig geen krimp te zien in ons assortiment. Nog steeds is er in onze fysieke winkel en webshop keuze uit een assortiment van meer dan 1200 bieren en bieden wij bijna 200 toepasselijke bierglazen aan. Al ben je een doorgewinterde bierliefhebber of ben je op zoek naar een klein cadeau: wij hebben voor ieder wat wils! Daarnaast worden er elke week verschillende bieren afgeprijsd aangeboden. Houd dus vooral de aanbiedingspagina in de gaten en kijk rond op onze website. Wie weet wordt je verrast door onze scherp geprijsde speciaalbieren en cadeaupakketten.