De Molen

  • Posted on
  • By Wouter
De Molen

Het succesverhaal van brouwerij De Molen

De Molen: van kleine speler tot grote jongen

In het pittoreske Zuid-Hollandse dorpje Bodegraven bevind zich een van Nederlands meest bekende brouwerijen: De Molen. Gevestigd in de buurt van een historische windmolen: de Arkduif, doet de brouwerij haar naam eer aan. De brouwers staan (inter-)nationaal bekend om de veelvoud aan kwalitatief goede en gevarieerde bieren. In deze blog bespreken we daarom het succesverhaal van Brouwerij De Molen.

 

Het begin

In 2004 stichtte Menno Olivier brouwerij De Molen. De naam van de brouwerij werd afgeleid van een historische korenmolen die al sinds 1679 in Bodegraven te vinden is. Olivier begon in 2004 met zowel een brouwerij als een proeflokaal. Overdag brouwde hij zijn bier en in de avond dook hij de keuken in om zijn gasten van een heerlijke maaltijd te voorzien. Bij De Molen stond creativiteit en vakmanschap vanaf het begin hoog in het vaandel. De bierbrouwers vinden het belangrijk om te experimenteren met verschillende bierstijlen om zo de meest originele bieren te brouwen. Anno 2024 staat de brouwerij dan ook bekend om zijn zeer gevarieerde en kwalitatief hoogstaande bieren.

 

De afgelopen jaren is het bier van De Molen zo gewild geworden dat de hoofdbrouwerij ironisch genoeg de ‘molen’ verlaten heeft en is verhuisd naar het einde van de straat. Desalniettemin wordt er nog steeds bier in de Arkduif gebrouwen en geserveerd in het proeflokaal.

 

Borefts

De populariteit van het molenbier rijkt verder dan alleen binnen onze landsgrenzen. Een van de oorzaken hiervan is het jaarlijkse Borefts Bierfestival dat door de brouwerij georganiseerd wordt. Sinds 2009 trekt het internationale bierfestival jaarlijks zo’n 7.000 bezoekers. Bierliefhebbers van over de hele wereld reizen af naar Bodegraven om de nieuwste bieren te proeven, kennis te delen en vooral te genieten van een divers aanbod van bier. Op het festival staat een mix van grote en kleine namen in de bierwereld. In 2023 stonden onder andere: Mad Scientist, Arpus en Kees op het bierfestival. Hierdoor is het festival altijd ruim van tevoren uitverkocht en zeer populair onder bierliefhebbers.

 

Naast het bierfestival en de verscheidenheid aan biersoorten, valt De Molen ook vaak in de smaak bij consumenten door hun opvallende namen. Deze bestaan vrijwel altijd uit twee woorden en kunnen soms opgevat worden als een knipoog naar Nederlandse spreekwoorden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Ice & Age, Dag & Dauw, Water & Vuur, Bommen & Granaten en Hel & Verdoemenis. Ook hebben zij bijvoorbeeld een bier ontwikkeld dat vernoemd is naar de oorspronkelijke molen: Ark & Duif.

 

Overname

Het succes van Brouwerij De Molen is de afgelopen jaren hierdoor ook zeker niet onopgemerkt gebleven. In 2016 werd door Royal Swinkels Family Brewers, het bedrijf achter Bavaria, al 35% van de aandelen opgekocht. Destijds werd hiervoor gekozen door de kleine brouwer om gebruik te kunnen maken van het uitgebreide distributienetwerk van Bavaria. Een kleine drie jaar later werd de resterende 65% van alle aandelen opgekocht door Swinkels. Hiermee voegde het Brabantse familiebedrijf De Molen toe aan hun omvangrijke portofolio. Onder anderen Bavaria, Rodenbach, La Trappe en Uiltje maken hier deel van uit.

 

Bij speciaalbierpakket.nl verkopen wij het hele assortiment van De Molen. Dit bestaat uit zowel de maandelijkse specials als de vaste core van de brouwerij. Ben je benieuwd geworden naar de veelzijdige smaken van De Molen? Neem een kijkje op onze brouwerijpagina en kies een van de smaken of stijlen die bij jou past. Geniet ervan!