Alle pils is bier maar...?

  • Posted on
  • By Wouter
Alle pils is bier maar...?

Wat is nou precies het verschil tussen een biertje en een pilsje?

 

Pils en bier: (g)een wereld van verschil?

Bier is al eeuwenlang een geliefde drank en wordt door veel mensen over de hele wereld gedronken. Door de eeuwen heen is er logischerwijs dan ook een zeer gevarieerd smakenpallet ontstaan van bierstijlen, -soorten en -smaken. Hoewel er veel kennis over het brouwen en drinken van bier bestaat worden twee begrippen vaak onjuist in dezelfde adem genoemd: pils en bier. In deze blog zoeken we uit wat het verschil is tussen deze twee begrippen.

 

Pilsner

De biersoort pils is ontstaan in de Tsjechische stad Pilzen en dankt hieraan ook zijn naam. Het bier werd voor het eerst in 1842 door de Duitser Josef Groll gebrouwen. Pils kenmerkt zich door haar lichte, heldere en verfrissende karakter. Het is een biersoort dat met een alcoholpercentage tussen de 4 en 5% redelijk laag ligt. Hierdoor valt het bij veel mensen in de smaak en wordt het gezien als ‘normaal’ bier. Traditioneel pils wordt gemaakt met maar drie ingrediënten: hop, mout en water.

 

Pils is in Nederland de populairste en meest gedronken bierstijl. In 2022 werd bijna tien miljoen hectoliter pils gedronken in Nederland. Dat was bijna 80% van al het gedronken bier in dat jaar. Hierdoor zijn er ook veel bekende Nederlandse pilsmerken. De bekendste daarvan zijn: Alfa, Amstel, Bavaria, Brand, Dommelsch, Grolsch, Gulpener, Heineken en Hertog Jan. Pils is een toegankelijk bier waardoor het bij veel mensen in de smaak valt en op veel plaatsen wordt geschonken. In elke Nederlandse kroeg is pils te vinden en het aanbod in winkels is zowel in flesjes als blikjes gigantisch.

 

Bier

De definitie van bier is een alcoholhoudende drank uit hop en mout dat door gisting bereid wordt. Alle dranken die aan deze voorwaarden voldoen, vallen onder de noemer bier. In tegenstelling tot pils is bier geen bierstijl of -soort. Bier is simpelweg een soort drank waarin verschillende stijlen te ontdekken zijn. Denk bijvoorbeeld aan krachtige stouts of fruitige sours. Ook pils is één van die bierstijlen. Een makkelijke ezelsbrug is dat pils wel altijd bier is, maar bier niet altijd pils. Bier is dus kortgezegd een overkoepelende term voor verschillende stijlen en soorten, waarvan pils er één is.

 

In de wereld van bier is de keuze eindeloos en valt er altijd wel iets te vinden dat bij jouw smaakt past. Pils is maar één bierstijl en hoewel deze zeer populair is, zijn er nog genoeg andere bierstijlen en -smaken te ontdekken. Bij speciaalbierpakket.nl vind je een ruim assortiment van ruim 1200 verschillende binnen- en buitenlandse bieren die allemaal een eigen unieke smaak hebben. Zo hebben wij voor ieder wat wils. Ga op ontdekkingsreis en geniet van de bieren die bij jou passen!