Het oudste bier ter wereld?

  • Posted on
  • By Wouter
Het oudste bier ter wereld?

Wanneer werd het eerste bier gebrouwen? En wat is dan het oudste bier? In deze blog halen we de onderste steen boven.

Bier is door de eeuwen heen altijd een van de meest geliefde en geconsumeerde dranken geweest. De oorsprong van het bierbrouwen gaat verder terug dan mensenheugenis en het is algemene kennis dat vroeger vaak bier in plaats van (vervuild) water werd gedronken. Om de bierdrinkcultuur verder uit te diepen en te weten te komen wanneer bier voor het eerst in het menselijke dieet verscheen, staat in deze blogtekst de volgende vraag centraal: Wat is het oudste bier ter wereld?

 

Biergeschiedenis

Al duizenden jaren geleden werd er door mensen in het Midden-Oosten bier gedronken. Deze regio kan gezien worden als de plek waar het bierbrouwen zijn oorsprong vond. Honderden jaren later waaide de traditie van bier brouwen pas over naar West- en Noord-Europa, waar sinds de Middeleeuwen de productie van bier echt op gang kwam. Veel eerder zijn er dus sporen teruggevonden van het maken en drinken van bier in de buurt van de Israëlische stad Haifa. Deze bewijzen dateren van 13.000 jaar voor Christus.

 

Een andere opmerkelijke vondst van archeologen op het gebied van bier betreft de ontdekking rondom de Chinese stad Jiahu. Hier werden restanten teruggevonden van een drank die veel weghad van archaïsch bier. De resten dateren van ongeveer 9.000 jaar geleden en bestonden uit een mix van rijst, honing en fruit. Hieruit werd geconcludeerd dat er in Jiahu al vroeg een soort rijstbier, wijn en mede werd geproduceerd. De vroege bierbrouwers maakten slim gebruik van potten om daarin het gistingsproces te laten plaatsvinden.

 

Oudste brouwerij(en) ter wereld

Naast archeologische vondsten op plekken waar bier werd gedronken zijn er ook door onderzoekers in Egypte restanten teruggevonden van de (mogelijk) oudste bierbrouwerij ter wereld. In Abydos, zo’n 450 kilometer ten zuiden van Cairo, werden acht ruimtes opgegraven die 5000 jaar geleden fungeerden als een grootschalige brouwerij. Bij de opgravingen werden vaten en bassins van aardewerk gevonden die gebruikt werden in het brouwproces. Volgens Amerikaanse onderzoekers werd het bier in het oude Egypte gebruikt bij koninklijke en offerrituelen.

 

Hoewel de vondsten in Egypte laten zien dat er 5000 jaar geleden al op grote schaal bier werd gebrouwen heeft deze brouwerij de tand des tijds niet doorstaan. Daarom wordt vandaag de dag de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan gerekend tot de oudste brouwerij ter wereld die nog actief bier brouwt. Deze brouwerij verkreeg in 1040 het recht om bier te brouwen en is daar sindsdien niet meer mee gestopt. Sinds 1803 is de brouwerij zelfs eigendom van de Duitse deelstaat Beieren en valt daardoor direct onder controle van de Beierse overheid. Daarnaast werkt deze brouwerij nauw samen met de Technische Universiteit van München om de topkwaliteit van dit bier te blijven garanderen.

 

Het is dus niet voor niets dat vandaag de dag het Beierse Weihenstephaner tot het oudste bier ter wereld wordt gerekend. Logischerwijs wordt er daarom vaak vanuit gegaan dat de bier- en brouwcultuur haar oorsprong vond in Europa, maar gelukkig laten archeologische vondsten een ander beeld zien. Bier is een mondiaal product en de brouwkunst een ambacht die al veel eerder op andere plaatsen in de wereld ontstond. Wil je ontdekken welke internationale bieren we bij speciaalbierpakket.nl verkopen? Kijk dan hier voor een overzicht per land. Natuurlijk hebben wij ook een ruim aanbod van Weihenstephaner. Dit blijft immers de oudste actieve brouwerij en het valt niet te ontkennen dat ze uitstekende bieren brouwen!