Kompaan begon bescheiden, met slechts een paar recepten en een flinke dosis enthousiasme. De brouwerij werd opgericht door Jeroen en Jasper, twee schoolvrienden die elkaar al langer kennen. Ze deelden een passie voor het leven en waren er klaar voor om Den Haag op de kaart te zetten op het gebied van craftbier. De naam van de brouwerij is gebaseerd op deze vriendschap, twee vrienden die samen drinken. Als moderne, jonge brouwerij die eigentijdse, spannende bieren maakt, wordt de naam in modern Nederlands gespeld als "kompaan" en niet als "compaen".
In 2010 begonnen Jeroen en Jasper alleen te brouwen en het duurde twee jaar voordat hun eerste bier, nu de Bondgenoot geheten, een feit was.
In 2012 begon Kompaan met de productie van 10hl bieren. Kompaan introduceerde hun eerste brouwsel op de markt, een verfrissende dry-hopped blond met een laag alcoholpercentage, de Kompaan 20, verwijzend naar het nummer van het recept. Tegenwoordig staat het bekend als de Bondgenoot. In 2012 was dit bier iets nieuws op de markt en was het snel uitverkocht. Daarna brouwden ze de 070 Kameraad en de Kompaan 45 Vrijbuiter, waarmee ze de eerste bieren van het kernassortiment creëerden.
In 2013, toen de brouwerij bleef groeien, kon Jasper zijn baan opzeggen en fulltime bij Kompaan aan de slag. In die tijd rondden en introduceerden ze hun kernassortiment, met de toevoeging van Kompaan 58 Handlanger en Kompaan 39 Bloedbroeder. Om dit te vieren, organiseerden ze hun eerste festival, het Kompaan 'bierFASTival', dat plaatsvond op het terrein van F.A.S.T. Surfdorp.
Kompaan verhuisde in 2014 uiteindelijk naar de Binckhorst, een industriegebied in Den Haag dat symbool staat voor Kompaans ruige esthetiek. Na de renovatie openden de microbrouwerij en opslag eerst hun deuren in het Ateliercomplex de Besturing. Dankzij diverse samenwerkingen met de partners van de Besturing kon Kompaan verder groeien. Inmiddels kon Jeroen ook fulltime bij Kompaan aan de slag en werden er nog twee succesvolle festivals georganiseerd: bij F.A.S.T Surfdorp en binnen de Besturing. Het kernassortiment werd ondertussen uitgebreid met de introductie van seizoensbieren, samenwerkingen en unieke bieren.
Maar pas in 2015 betrok Kompaan zijn huidige onderkomen aan de Saturnusstraat. Het ruimere pand stelde de brouwerij in staat een nieuw tijdperk in te gaan, met 950 m2 aan commerciële ruimte en een terras van 165 m2 aan het water. Dankzij een enorm succesvolle crowdfundingcampagne werd €150.000 opgehaald om de craftbierbar naast de brouwerij te installeren, met het prachtige terras en uitzicht waar zovelen nu van genieten. Op 20 augustus 2015 opende Kompaan officieel zijn deuren en namen de eerste drie fulltime medewerkers in dienst. Met de nieuwe ruimte in gebruik bleef Kompaan groeien.