Festbier Lees meer.
Oktoberfestbier is heel bijzonder. Slechts 6 brouwerijen in München mogen bier schenken op het Oktoberfest - en Hacker-Pschorr is daar één van. Elk jaar streven de brouwmeesters van de 6 traditionele brouwerijen in München ernaar om een uitzonderlijk bier te creëren voor Oktoberfest-bezoekers.
Oktoberfestbier wordt al sinds jaar en dag beschouwd als een uitzonderlijk brouwsel. De evenwichtige smaak met moutaroma en pittige, bittere tonen geven het een karakteristieke smaak. Het bier moet een oorspronkelijke dichtheid van minimaal 13,5% hebben, wat neerkomt op een alcoholpercentage van 5,7%.
Tijdens de eerste jaren van het Oktoberfest bepaalde de Beierse brouwwet uit 1539 dat bier alleen gebrouwen mocht worden tussen de "Michaeli"-dag, oftewel Sint-Michaëlsdag, 29 september, en de feestdag van Sint-Joris, 23 april. Het was verboden om in de zomer te brouwen omdat het koken als brandgevaarlijk werd beschouwd. Bovendien heeft ondergistend bier een temperatuur tussen 4 en 6 °C nodig voor de gisting. Natuurlijk wilde niemand de geneugten van het zomerse bierdrinken missen, dus werd er een overschot gebrouwen. En zo ontstond het bier dat bekendstaat als Märzen. Het laatste bier dat aan het einde van het brouwseizoen werd gebrouwen, kreeg een hogere dichtheid om de houdbaarheid te verlengen. Märzen-bier was immers de hele zomer en tijdens de herfstfeesten te koop.