Anchor Brewing, het einde van een tijdperk.

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Anchor Brewing, het einde van een tijdperk.

Anchor Brewing stopt. We blikken terug op 127 jaar craft.

Het einde van Anchor Brewing Company

Op woensdag 12 juli maakte Anchor Brewing Company bekend dat zij na 127 jaar stoppen met het brouwen van craft beer. In deze blog lees je het verhaal van de oudste craft beer brouwerij van de Verenigde Staten.

 

Ontstaan

Anchor Brewing kende haar oorsprong in de negentiende eeuw toen de Duitser Gottlieb Brekle zich in San Francisco, California, vestigde. In 1871 kocht hij daar een oude kroeg die hij omtoverde tot een brouwerij en die in 1896 overgenomen werd door de Duitse brouwers Ernst Baruth en Otto Schinkel. Zij gaven de brouwerij de naam: Anchor. Het is onduidelijk waarom de brouwers voor deze naam kozen, maar vermoedelijk had het iets te maken met de florerende haven van San Francisco in die tijd.

 

In haar beginjaren kreeg Anchor het zwaar te verduren. In 1906 stierf Baruth, werd Schinkel aangereden door een auto en verwoestte een brand na een grote aardbeving de brouwerij. De brouwerij wisselde weer van eigenaar toen het stokje doorgegeven werd aan Joseph Kraus, August Meyer en Henry Tietjen. Eveneens kregen de brouwers in de jaren twintig te maken met een drooglegging in San Francisco. In de jaren dertig van de twintigste eeuw hadden de brouwers het geluk weer aan hun zijde en begon de productie van het populaire Steam Beer.

 

Populariteit

Na wederom een aantal wisselingen van eigenaars wist Fritz Maytag in 1965 Anchor te behoeden voor een definitieve sluiting door 51% van alle aandelen te kopen. Onder het bewind van Maytag leefde de brouwerij op en floreerde zij weer als vanouds. Honderd jaar na het stichten van de brouwerij door Brekle, bracht Anchor haar eerste gebottelde Steam Beer uit. Vier jaar later was het assortiment van Anchor gegroeid met een Porter, Liberty Ale en Old Foghorn Barleywine. Eveneens bracht de brouwerij hun eerste jaarlijkse kerstbier uit. Hiermee veroverde Anchor jarenlang de harten van bierliefhebbers over de hele wereld.

 

In de decennia die volgden, groeiden de brouwerij uit tot een groot bedrijf met tientallen werknemers. Door de groei was Anchor genoodzaakt om een ander onderkomen voor hun brouwerij te zoeken om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Deze vonden zij in een oude koffiebranderij in de wijk Portrero Hill in San Francisco. In 1993 werd er aan de brouwerij een kleine distilleerderij toegevoegd (iets dat nog nooit bij een andere brouwerij was gedaan).

 

 

 

Het einde

In 2010 besloot Maytag na 45 jaar bij Anchor gewerkt te hebben met pensioen te gaan. Hij verkocht de brouwerij aan Keith Greggor en Tony Foglio. De nieuwe eigenaars probeerden het iconische merk te beschermen en hun reputatie als leider op het gebied van craft beer uit te breiden. Na zeven jaar werd de brouwerij al overgenomen door de Japanse brouwerij, Sapporo. De overname betekende het begin van het einde voor Anchor.

 

Hoewel Sapporo zwoer om de tradities, historie en authenticiteit van Anchor te behouden, kon zij financieel zwaar weer door teruglopende verkoopcijfers, hoge productiekosten door inflatie en toenemende concurrentie niet voorkomen. De coronapandemie bleek uiteindelijk de nekslag voor Anchor. Door de pandemie verloor de brouwerij bijna 70% van de totale verkoop doordat kroegen, restaurants en bars maandenlang gesloten werden.

 

Ook een rebranding met een frisse, nieuwe look in 2021 kon het tij niet keren voor Anchor. De eerste en oudste craft beer brouwerij in Amerika verrichte pionierswerk en was decennialang een leider op de markt van speciaalbieren met hun kenmerkende Steam Beer. Anchor Brewing overleefde een aardbeving, brand, drooglegging, talloze eigenaren en potentiële faillissementen, maar kon helaas niet meer opkrabbelen na de coronapandemie en sluit noodgedwongen na 127 jaar haar iconische deuren.

 

Gelukkig betekent de sluiting van Anchor nog niet dat het bier op dit moment niet meer verkrijgbaar is. Bij speciaalbierpakket.nl hebben we nog een kleine voorraad van de Steam Beer, California Lager, Porter en Old Foghorn. Ook zijn er nog een aantal Anchor bierglazen beschikbaar. Wees er snel bij, want: op = op!