IPA

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
IPA

Wat is een IPA? Waar komt deze bierstijl vandaan?

IPA’s in alle vormen en maten

Een van de populairste bierstijlen van dit moment is de India Pale Ale (IPA). Een bitter, fris speciaalbier met verschillende fruitige aroma’s dat bij veel mensen in de smaak valt. In onze winkel en webshop hebben we een groot assortiment aan IPA’s en een ruime keus uit variaties. In dit artikel leggen we de ontstaansgeschiedenis en de kenmerken van de IPA uit.

 

Het ontstaan van India Pale Ale

Er zijn twee gangbare verhalen over het ontstaan van de India Pale Ale. Beide verhalen grijpen terug naar de geschiedenis van Engeland en de Britse Oost-Indische Compagnie. Het eerste verhaal begint in het zeventiende-eeuwse Engeland. Op dat moment was Engeland met haar Oost-Indische Compagnie een maritieme wereldmacht en bezaten zij veel koloniën aan de andere kant van de wereld. Om bij die koloniën te komen was je makkelijk vijf maanden aan het varen. Dit was veel te lang om regulier bier goed te houden. 

 

Om het bier tijdens de overtocht langer geconserveerd te houden, kwamen de Britse brouwers met een alternatief. Door extra hop toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen bleef het bier langer goed en kon het mee op een verre zeereis. Door de toevoeging van meer hop kreeg het bier een stuk bitterdere smaak en werd de India Pale Ale geboren. Later werd het bier ook op reizen naar Noord- en Zuid-Amerika meegenomen.

 

George Hodgsen

Het tweede verhaal kent een minder spannend verloop. Deze theorie komt uit de achttiende eeuw. Hierin wordt gesteld dat bierbrouwer George Hodgsen zijn bier twee jaar wilde laten rijpen. Daarnaast werd er meer hop toegevoegd en verhoogde hij het alcoholgehalte. Hodgsens bier werd voornamelijk populair onder de zeelieden van de Oost-Indische Compagnie die vlakbij de brouwerij van de Britse bierbrouwer gestationeerd waren. Hier konden de Britse zeelieden gemakkelijk en tegen een betaalbaar tarief het bier inkopen. De zeelieden namen het bier op hun beurt weer mee op de reizen naar India. 

 

Het is onduidelijk welke theorie echt op de waarheid berust. Drie dingen zijn in ieder geval zeker: het bier is ontstaan in Engeland, de zeelieden van de Oost-Indische Compagnie hadden er iets mee te maken en het bier is uiteindelijk ook verscheept naar India.

 

Wat kenmerkt de IPA?

IPA’s zijn te herkennen aan een heldere goud tot amberachtige kleur en een bittere, fruitige smaak. Hierin kan je tonen van dennenbomen, graan en kaneel tegenkomen. De geur bestaat voornamelijk uit exotische fruitige aroma’s, zoals tropisch fruit en verschillende citrusvruchten. Het alcoholgehalte ligt tussen de 5-7%.

 

Door de populariteit van de India Pale Ale zijn er de afgelopen jaren veel variaties op de markt gekomen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: New England IPA, Double IPA, Black IPA, Session IPA, Imperial IPA, Triple IPA, West Coast IPA, East Coast IPA en Milkshake IPA. 

 

Inmiddels zijn er voor elke bierliefhebber wel IPA’s te vinden die binnen hun smakenpallet vallen. Om nieuwe IPA drinkers alvast op weg te helpen en veteranen misschien te verrassen, geven wij een selectie van brouwerijen die een aantal uitstekende IPA’s maken en die wij verkopen: Brewdog, De Molen, Kompaan, Moersleutel, Nepomucen en last but not least Salikatt.