Kriek bier: Een bloeiende traditie

  • Geplaatst op
  • Door Joeri
Kriek bier: Een bloeiende traditie

Hoe wordt een kriek bier gemaakt en hoe smaakt dat?

Kriek bier, een iconisch Belgisch bier, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het dankt zijn naam aan de zure krieken (kersen) die worden gebruikt om het zijn onderscheidende smaak en kleur te geven.

 

Kriek bier heeft een onmiskenbare populariteit, zowel in België als internationaal. De unieke balans tussen zoet en zuur, gecombineerd met de aromatische kersen-ondertoon, maakt het een favoriete keuze voor velen. Het heeft een cultstatus verworven bij bierliefhebbers wereldwijd, die de complexe smaakprofielen en de diepe historische wortels van dit bijzondere bier waarderen. Van traditionele Belgische tavernes tot moderne ambachtelijke bierbars over de hele wereld, Kriek bier blijft een bloeiende traditie die de grenzen van de biercultuur blijft verleggen.

 

De brouwprocedure van Kriek bier is een fascinerend proces. Het begint met de productie van lambiek, een Belgisch bier dat op een traditionele wijze wordt gefermenteerd. Na de initiële fermentatie worden krieken toegevoegd aan de lambiek en begint een tweede fermentatieproces. Het resultaat is een uniek bier met een scherpe, fruitige smaak.

 

Er zijn tegenwoordig verschillende varianten van Kriek bier verkrijgbaar. Traditionele Kriek bieren zijn meestal droog en zuur, terwijl moderne interpretaties vaak zoeter zijn. Voor de liefhebbers van fruitige en zoetere bieren zijn er Kriek bieren die extra suikers bevatten om de zuurheid te balanceren.

 

  1. Boon Kriek: Deze traditionele kriek is een blend van oude en jonge lambiek, gerijpt op eiken vaten, met toevoeging van 250 gram kersen per liter. Het heeft een explosieve kersensmaak, met een perfecte balans tussen zoet en zuur.
  2. Lindemans Kriek: Met zijn duidelijke kersensmaak en licht zoete afdronk, is Lindemans Kriek een hit bij liefhebbers van fruitbieren. Het wordt gebrouwen met verse rijpe kersen in plaats van krieken, wat resulteert in een zoetere, minder zure ervaring.
  3. Oude Kriek Vieille Oud Beersel: Een klassieke traditionele kriek, gebrouwen door Oud Beersel. Het heeft een diepe kersenrode kleur en een rijke, scherpe smaak, die de perfecte mix is van zoet en zuur.
  4. Mort Subite Kriek Lambic: Deze kriek is een blend van lambiek bieren van verschillende leeftijden, wat zorgt voor een unieke smaak. De intense kersen- en amandelsmaken worden gecombineerd met een lichte zurigheid en een hint van kruiden.
  5. Hanssens Artisanaal Oude Kriek: Hanssens Artisanaal is een kleine onafhankelijke lambiekbrouwerij, en hun Oude Kriek is een ware traktatie. Het combineert de typische zurige lambieksmaak met de zoetheid van verse krieken, leidend tot een complex en verfrissend bier.

 

Kriek bier is een prachtige combinatie van traditie en innovatie, en blijft een geliefde keuze voor bierliefhebbers over de hele wereld.