Oktoberfestbier

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Oktoberfestbier

De Oktoberfestbieren zijn er weer! Lees hier meer over het Oktoberfest.

Oktoberfest

Op 16 september is het grootste bierevenement van de wereld begonnen: het Oktoberfest. Tot en met 3 oktober zullen er miljoenen mensen van over de hele wereld genieten van de Duitse festiviteiten in de Beierse hoofdstad München. In deze blog beschrijven wij de geschiedenis, de tradities en het bier van een van de grootste volksfeesten te wereld.

 

Geschiedenis

Het eerste Oktoberfest vond 213 jaar geleden plaats op 17 oktober 1810. Het feest was ter ere van het huwelijk van de Beierse kroonprins Ludwig en zijn bruid Therese von Sachsen-Hildburghausen. Om hun huwelijk te vieren werd er een grote paardenrace gehouden op de Theresienwiese in München. Er waren veel festiviteiten en er kwamen burgers uit de hele regio op af. Door de tijd heen zijn de festiviteiten uitgegroeid tot een internationaal volksfeest. Dit jaar viert men achttien dagen lang de 188ste editie van het Oktoberfest.

 

Traditiegetrouw wordt het feest geopend door de burgemeester van München door het eerste Oktoberfestbiervat aan te slaan. Met de gevleugelde woorden: ‘O’zapft’ (er is aangetapt) tapt hij het eerste bier en worden de festiviteiten geopend. Tijdens het feest dragen veel Duitsers de klassieke klederdracht: ‘lederhose’ (een korte leren broek) voor de mannen en een ‘dirndl’ (klassieke Beierse jurk) voor de vrouwen. Eveneens wordt het bier tijdens de festiviteiten volgens de tradities alleen maar uitgeserveerd in bierpullen van één liter.

 

Oktoberfestbier

Tijdens het Oktoberfest worden niet zomaar alle bieren geserveerd. De eer om geschonken te worden tijdens het feest komt maar zes brouwerijen toe. De zes biermerken die geschonken worden zijn: Augustiner, Hacker Pschorr, Hofbräu, Löwenbrau, Paulaner en Spaten-Franziskanerbräu.

 

Vroeger werd er Märzen geschonken tijdens het Oktoberfest, een donkerder bier dat vol van smaak was. Vanaf 1990 werd ervoor gekozen om het donkere bier in te ruilen voor een makkelijk te drinken, gouden variant: Festbier. Dit zou de bezoekers van het feest minder afschrikken en kon de hele dag door gedronken worden. Vandaag de dag wordt er speciaal Oktoberfestbier gebrouwen door de zes brouwerijen. Uitsluitend deze bieren worden geschonken op het festivalterrein.

 

Kosten

Slecht nieuws voor de fanatieke Oktoberfestvierders: de inflatie raakt ook het o zo geliefde gouden goedje. Net als bijna alles in het dagelijks leven wordt bier ook duurder, maar wat kost bier in Duitsland tijdens het Oktoberfest? Vergeleken met vorig jaar betaal je dit jaar gemiddeld zo’n zes procent meer voor je bier tijdens de festiviteiten. Eén liter Oktoberfestbier kost nu tussen de 12,60 en 14,90 euro. Een schrale troost: het water is wel gratis.

 

Gelukkig hoef je niet helemaal af te reizen naar München om je te wanen in een Oktoberfest-biergarten. Wij verkopen in onze fysieke winkel namelijk een groot scala aan klassieke Oktoberfestbieren (voor een veel schappelijkere prijs dan hierboven). Daarnaast bieden wij online ook een uitgebreid assortiment Duitse bieren aan. Kom dus vooral langs of bestel online als je kennis wil maken met de Duitse biercultuur!