St. Paddy's Day!

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
St. Paddy's Day!

Wat is St. Paddy's Day? Waar komt deze traditie vandaan? Wouter legt alles haarfijn voor je uit in deze blog.

St. Patrick’s Day

Groene rivieren, overal klavertjes drie, leprechaun-kostuums, een groen uitgedoste menigte, volksdansen, parades, kermis en heel veel bier. Zo wordt St. Patrick’s Day op 17 maart in Ierland, Noord-Ierland, delen van Groot-Brittannië, een aantal staten in de Verenigde Staten, Canada en Australië groots gevierd. Ook in Nederland groeit het animo de laatste jaren om deze feestdag te vieren. In deze blog leggen we uit wat St. Patrick’s Day inhoudt en welke bieren je speciaal hiervoor in huis moet halen.

Sint Patricius

Tijdens St. Patrick’s Day staat er een figuur centraal: de Ierse beschermheilige Sint Patricius. Deze Brit probeerde in de vijfde eeuw de Ierse bevolking met groot succes te laten bekeren tot het Christendom. Volgens de mythe bekeerden duizenden Ieren zich dankzij hem tot het Christendom. Een belangrijk instrument hierbij was een klavertje drie. Deze gebruikte Sint Patricius namelijk om de heilige drie-eenheid uit te leggen aan de heidense Ieren. Vandaag de dag dankt het feest onder andere haar kleur aan dit groene klaverblad.

 

Na zijn dood werd Sint Patricius heilig verklaard en kreeg hij door zijn inspanning een eigen feestdag, St. Patrick’s Day. Dat deze feestdag op 17 maart wordt gevierd is niet zomaar uit de lucht gegrepen, dit is namelijk de sterfdag van Sint Patricius. Traditioneel worden de inspanningen van de beschermheilige tijdens elke St. Patrick’s Day herdacht.

 

Al vanaf de negende eeuw wordt St. Patrick’s Day in Ierland gevierd. Over de eeuwen heen is deze dag uitgegroeid tot een nationale feestdag in Ierland en Noord-Ierland. Vanaf de negentiende eeuw kreeg het feest ook voet aan de grond in de Verenigde Staten, Australië en Canada. Dit had alles te maken met de grote migratiegolf van Ieren naar deze gebieden. Zij namen natuurlijk ook hun tradities, gebruiken en feestdagen mee. Op deze manier groeide St. Patrick’s Day ook hier uit tot een feestdag.

St. Patrick’s Day en bier

Er zijn een aantal dingen die niet te missen zijn bij de festiviteiten van St. Patrick’s Day. Iedereen is in het groen verkleed, je ziet overal leprechaun-kostuums, de klavertjes drie vliegen rond je oren en er wordt samen gedanst, gefeest en met name veel gedronken. Bier en St. Patrick’s Day zijn niet los van elkaar te zien. Bier is namelijk van oudsher al een belangrijk cultureel instrument geweest in Ierland. Pubs zijn ontmoetingsplekken voor Ieren om na een lange werkdag de ontspanning op te zoeken. Daarnaast verbindt niks zo goed dan samen dansen, muziek maken, feesten en genieten van lekker bier.

 

Als men aan Iers bier denkt, dan duikt snel het beeld op van een donkere stout met een goede schuimkraag. Stout bier is naast het Groene St. Paddy bier het meest populaire bier tijdens de festiviteiten op 17 maart. Wil je meer weten over de bierstijl Stout? Lees dan dit artikel.

Onze aanraders voor St. Patrick’s Day

Verreweg het bekendste Ierse stout bier is Guinness. Met Guinness zit je altijd goed als je wil genieten van een traditioneel Iers bier. Gelukkig hebben wij in onze winkel en webshop een nog veel groter assortiment aan lekkere Ierse bieren.

Ten eerste natuurlijk O'Hara's van Carlow Brewing Company. O’Hara’s heeft een breed assortiment aan IPA’s, Stouts, Irish Red, Pale Ale en natuurlijk niet te vergeten het paradepaardje Leann Foláin Extra Stout.

 

Naast Guinness en O’Hara’s verkopen we een aantal Ierse en Barrel Aged Stouts van Lough Gill en sinds kort ook de NEIPA, Pale Ale en Barrel Aged Stouts van Porterhouse.

 

Met deze Ierse bieren zit je sowieso goed als je thuis met vrienden van St. Patrick’s Day wil genieten en gaat voor de echte authentieke Ierse ervaring. Kleine tip vanuit ons: de bieren matchen ook goed met klassieke Ierse gerechten als Irish stew, Sheperd’s pie, Lamsstoof (met Guinness) of de traditionele Britse Fish & Chips.