Wat is craft bier?

  • Geplaatst op
  • Door Jake
Wat is craft bier?

Wat is craft bier?

Als het gaat om bier, worden er vaak veel verschillende termen gebruikt, waarvan één craft bier is. Maar denk ook aan bockbier, IPA of Quadrupel. We begrijpen dat deze verschillende termen nogal verwarrend kunnen zijn. Daarom leggen wij hier tot in de puntjes uit wat craft bier precies inhoudt.

Craft bier is een term dat is overgekomen uit Amerika. Het is ontstaan toen in 1978 het verbod op thuisbrouwen van drank werd opgeheven. Craft bier is namelijk bier dat door kleinere brouwerijen is gebrouwen. Deze hebben daarom vaak een andere smaak en er zijn ontzettend veel variaties in. Jarenlang hebben de grote merken de overhand gehad als het gaat om bier, maar nu komt het craft bier steeds meer terug en wordt het ook steeds populairder, zo ook bij ons in het aanbod van speciaalbierpakket.nl komt craft bier steeds vaker voor.

Verschillende soorten craft bier

Bier brouwen is iets wat je zelf kunt doen. Of het nu voor jezelf bestemd is of voor de verkoop. Je kunt niet zomaar brouwer van craft bier worden, want hiervoor moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het bier op authentieke wijze worden gebrouwen en mag dus niet verdund worden. Bij craft bier mag ook geen rijst of maïs worden gebruikt. Dit kan de kosten van het brouwen reduceren, maar is dus niet toegestaan. Als craft bierbrouwer moet je onafhankelijk zijn, zo mag er maximaal 25% van de aandelen in handen zijn van een niet-craft brouwer.

Verder moeten deze brouwers eerlijk zijn over de ingrediënten, maar ook over de afkomst en de productielocatie van het bier. Dit verwerken zij vaak op een leuke manier in het etiket. Als laatste eis mogen craft bierbrouwers niet meer dan één miljoen hectoliter per jaar produceren.

Craft bier is eigenlijk al het bier dat geen pils is. Er zijn dus ontzettend veel smaken en soorten craft bier. Dit gaat van IPA’s tot dark beers en alles wat daartussenin zit. In elk seizoen is er wel een ander bier dat hier het beste bij past. Zo bieden wij bij speciaalbierpakket.nl ook veel verschillende, seizoensgebonden biertjes aan.

Wat is het verschil tussen craft bier en speciaalbier?

Craft bier wordt vaak verward met speciaalbier. Dit is ergens dan ook wel hetzelfde, aangezien craft bier een verzamelnaam is voor al het bier dat geen pils is. Het grote verschil hiertussen is dat speciaalbier vaak bij de grote brouwerijen vandaan komt. Dit wordt gebrouwen in de commerciële markt. Craft bier daarentegen wordt vanuit passie gebrouwen in kleinere brouwerijen. Het gebeurt wel vaker dat een groot merk het aandeel kleiner ziet worden en ervoor kiest een kleine brouwerij op te kopen.

Craft bier wordt echt op ambachtelijke wijze gebrouwen. Door de overname van grote bedrijven wordt het steeds lastiger om echt craft bier te onderscheiden van een commerciële brouwerij. Om dit zeker te kunnen weten kun je dit het beste even opzoeken op internet.

Ondanks dat kleine ambachtelijke brouwerijen worden opgekocht door grote commerciële brouwerijen, blijft het bier zijn smaak behouden. Zo kun jij nog altijd genieten van jouw craft biertje van speciaalbierpakket.nl, in welk seizoen je je ook bevindt.