Achel: een nieuw begin

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Achel: een nieuw begin

In deze blog staat het verleden en de toekomst van de Achelse Kluis centraal.

Op de Belgisch-Nederlandse grens vlakbij Eindhoven ligt een voormalige abdij met een rijke geschiedenis. De Sint-Benedictusabdij in Hamont-Achel werd door de eeuwen heen opgeschrikt door meerdere oorlogen, maar wist steeds haar hoofd weer boven water te krijgen. Totdat in 2023 het doek viel voor de paters toen de abdij en de brouwerij verkocht werden aan een Belgische ondernemer. De overname betekende een nieuw begin voor de voormalige trappistenbrouwerij. In deze blog staat daarom het verleden en de toekomst van de Achelse Kluis centraal.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van de Achelse abdij reikt terug tot aan de zeventiende eeuw. In 1686 stichtte Petrus van Eijnatten uit Eindhoven namelijk een gemeenschap van kluizenaars. Vanaf die tijd ontwikkelde de Achelse Kluis zich tot een geestelijk centrum waar mensen zich terugtrokken om autonoom te leven. De kluizenaars ontwikkelden een uitgebreid landbouwbedrijf en konden goed in hun behoeften voorzien. Aan deze levensstijl kwam een einde door de Franse Revolutie in 1798, toen de kluizenaars uit hun klooster werden verdreven. Een kleine vijftig jaar later werd de Kluis opnieuw bewoond. Ditmaal door trappistenmonniken afkomstig van de abdij van Westmalle. De monniken zette de tradities van de kluizenaars voort en ook de naam: ‘Achelse Kluis’ bleef behouden.

 

Onder de trappistenmonniken werd de Kluis een bloeiend trappistenklooster. Het landbouwbedrijf werd weer opgestart en de monniken legden zich toe op de productie van gespecialiseerde producten zoals: groente, fruit, vee, zuivel- en koperproducten. Vanaf 1850 werd ook een brouwerij opgericht en in gebruik genomen. De bieren die toen gebrouwen en verkocht werden, hebben de tand des tijds helaas niet doorstaan. Wel lag een van de zwaardere Achel bieren aan de basis van de latere Rochefort 10. De Achelse brouwerij bleef niet lang actief: in 1914 werd zij afgesloten door de Duitsers en in 1917 werd de brouwerij ontmanteld. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog lieten de monniken van Achel het brouwen achterwege en richtte zij zich op het landbouwbedrijf.

 

Trappist

Pas in 1998 maakte de brouwerij haar rentree in de Achelse abdij. Voordat de brouwerij opnieuw werd geïnstalleerd werkten de paters een korte tijd samen met Hoegaarden. Deze situatie was niet ideaal en al snel werd er besloten om in een van de oude stallen een brouwerij te installeren. Toen het bier eenmaal binnen de muren van de abdij werd gebrouwen, mochten de Achelse monniken het felbegeerde trappistenlogo hanteren. Wil je meer weten over trappistenbier? Lees dan deze blog.

 

Al snel groeiden het bierbrouwen uit tot de voornaamste inkomstenbron van de monniken. Zij brachten een aantal bieren op de markt, waarvan de tripel en de dubbel tot de dag van vandaag het bekendste zijn. De bieren waren bedoeld voor fietsers en wandelaars die het natuurgebied rondom de Achelse Kluis doorkruisten. Hierdoor hadden de basisbieren een lager alcoholpercentage, ongeveer tussen de 4 en 6%. Ook verschenen er later zwaardere varianten van deze bieren onder de namen Superior Blond en Superior Dark. Deze bieren liggen met een alcoholpercentage van 9,5% een stuk hoger dan de klassieke Achel bieren.

 

Jan Tormans

Meer dan twintig jaar wisten de Achelse monniken de brouwerij en hun abdij draaiende te houden met hun bier. Het vertrek van de laatste twee monniken naar de zusterbrouwerij van Westmalle betekende in 2020 helaas toch echt het begin van het einde. Door het vertrek waren er geen monniken meer in Achel die het brouwproces konden overzien. Het vertrek zorgde er niet gelijk voor dat de brouwerij haar trappistenstatus verloor, omdat zij oorspronkelijk onder de abdij van Westmalle viel. Een kleine drie jaar later verloor zij officieel de felbegeerde trappistenstatus met de verkoop van de abdij aan de Belgische ondernemer Jan Tormans.

 

Onder Jan Tormans beleeft de Achelse brouwerij een ware opleving. De abdij wordt stap voor stap gerenoveerd, het merk Achel heeft een gedaanteverwisseling ondergaan en er wordt meer bier verkocht dan ooit. Er zijn zelfs twee nieuwe bieren in productie die wij bij speciaalbierpakket.nl graag in onze schappen zien liggen. Ben jij benieuwd geworden naar de traditionele Achel bieren en heb je geen zin om af te reizen naar de Brabantse Kempen? Bestel dan een paar van deze ambachtelijke bieren en proost op de vruchtbare toekomst van Achel!