Bier in blik!?

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Bier in blik!?

Wat zijn de voor- en nadelen van bier in blik? En hoe zit het met statiegeld?

Vanaf 1 april komt er voortaan, naast flessen, ook statiegeld op blikjes. Hoog tijd dus om onder de loep te nemen wat eigenlijk de voordelen zijn van het drinken van speciaalbier uit blik. In deze blog bespreken we wat de voor- en nadelen van bier uit blik zijn en leggen we uit wat de nieuwe wetgeving rondom statiegeld inhoudt.

 

Voordelen bier uit blik

Er zitten een aantal voordelen aan het bewaren van bier in blik. Een van de grote boosdoeners van de verandering van smaak van bier is UV-straling of zonlicht. Het licht zorgt ervoor dat bier sneller verandert van smaak. Een van de grootste voordelen van bier uit blik is dan ook dat er helemaal geen zonlicht bij komt en de smaak dus langer hetzelfde blijft.

Een tweede factor bij smaakverlies van bier is zuurstof. Het is bekend dat na verloop van tijd zuurstof onder de kroonkurk kruipt waardoor het bier in flesjes aangetast wordt en smaak verliest. Blikjes zijn daarentegen helemaal afgesloten en tot je het blik openmaakt kan er geen zuurstof bijkomen.

Ook koelt bier in blikjes sneller af en blijft het vaak langer koel dan in flesjes. Dit is ideaal voor een warme dag bij het strand of in het park onder het genot van een lekker lentebier. Een groot kritiekpunt van blikjes is altijd geweest dat het bier een metaalachtige smaak heeft als je uit blik drinkt. Voortaan beschikken de meeste blikjes over een coating aan de binnenkant van het blik waardoor het onmogelijk is om een metaalachtige smaak te ervaren. Daarnaast is blik beter te recyclen, duurzamer en gaat het minder snel stuk dan de glazen tegenhanger.

 

Nadelen bier uit blik

Helaas zijn er niet alleen voordelen aan bier uit blik. Er bestaan ook een aantal nadelen. Het afvullen van een blikje bier is een veel grotere uitdaging dan bij een flesje. Dit komt omdat de apparatuur voor het vullen van blik een grote investering is en kleine brouwerijen dat helaas vaak niet kunnen financieren. Een tweede nadeel is dat er geen hergisting plaats kan vinden in blikjes. Hergisting houdt in dat er extra ingrediënten worden toegevoegd voor het bottelen. Dit zorgt voor meer koolzuur in het blik waardoor er meer druk op komt te staan. Meestal kan het blikje dat niet aan en bezwijkt het onder de druk van de koolzuur. Een fles is in die zin steviger en kan het koolzuur wel aan.

 

Statiegeld

Vanaf 1 april wordt er op alle soorten blikjes 15 cent statiegeld geheven. De recyclebare blikjes zijn te herkennen aan een andere streepjescode en het statiegeldlogo wat verplicht op elk blikje moet staan.

Op dit moment bevinden we ons nog in een tussenfase, omdat de meeste brouwerijen nog een voorraad hebben van niet-statiegeldblikjes die eerst op gemaakt moeten worden. Op termijn zullen alle blikjes die in onze webshop en winkel verkocht worden voorzien zijn van een statiegeldlogo en zal er bij de kassa 15 cent statiegeld worden gerekend. De prijzen online zijn inclusief statiegeld.

Het inleveren van de lege blikjes kan bij inzamelmachines in grote supermarkten, net zoals bij flessen. Er zijn zo’n 5000 inzamelpunten door heel Nederland verspreid bij verschillende grote supermarkten. Daarnaast zijn er nog ongeveer 22.000 ander inzamelpunten bij sportclubs, tankstations en winkelcentra. In onze winkel is het niet mogelijk om de blikjes in te leveren.

 

Conclusie: bier = bier

Door de jaren heen zijn er veel verhalen rondom de verschillende smaak van bier uit fles of uit blik ontstaan. Zo zou bier uit blik metaalachtig smaken en weinig koolzuur bevatten. Daar tegenover zou de smaak van bier door zuurstof en licht worden aangetast in flessen. Hoewel er een kern van waarheid zit in deze verhalen is het verschil minimaal en zit het met name tussen de oren van mensen.

Vaak is de smaak van het bier afhankelijk van in welke setting het bier wordt gedronken. Daar komt nog eens bij dat veel mensen een bepaalde voorkeur ergens voor hebben. Blik wordt over het algemeen, net als wijn uit een pak, onterecht gezien als ordinair terwijl het net zo goed smaakt als uit de fles. Het bewaren van bier in blik heeft zeker zijn voordelen, maar als jij bier koopt om er dezelfde avond van te genieten is er weinig verschil. Een tip vanuit ons: als je geen vooroordeel wil hebben, koop dan een mooi bierglas en serveer het bier daarin voor je gasten. Probleem opgelost!

In onze winkel en webshop hebben wij een ruim assortiment aan bieren uit blik: op de Nederlandse markt zijn Moersleutel, Uiltje, Kompaan en Kees grote fans van bier uit blik. Op de internationale markt produceren Arpus, Stone, Brewdog en Nepomucen uitstekende blikjes speciaalbier.