Het is weer tijd voor Bo(c)kbier!

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Het is weer tijd voor Bo(c)kbier!

Alles wat je wilde weten over het traditionele bier van de Herfst!

Bockbier: de herfstklassieker

21 september heeft de zomer officieel plaats gemaakt voor de herfst. Dit betekent dat de dagen korter worden, de bladeren van de bomen vallen, de regenjas uit de kast getrokken kan worden en er bij speciaalbierpakket.nl volop bockbieren verkrijgbaar zijn. Het bockbierseizoen is namelijk geopend! In deze blog vertellen we wat over de geschiedenis van bockbier, geven we een aantal foodpairing-tips en bespreken we de beste bockbieren.

 

Geschiedenis

Bockbier is van oorsprong een seizoenbier dat in de zeventiende eeuw is ontstaan. In de Duitse stad Einbeck werd al vanaf de middeleeuwen bier gebrouwen dat veel mensen in Duitsland lekker vonden. Bockbier is naar alle waarschijnlijkheid een verbastering van de stadsnaam. In Beieren werd ‘Einbecker bier’ namelijk uitgesproken als ‘Ainpöckisch bier’, ook wel ‘Ainpock’. In de spreektaal kwam dit vaak neer op ‘Ein Bock’. Hoewel de bok eigenlijk van oudsher niks met het bockbier te maken heeft, verschijnt het dier vandaag de dag wel vaak op de etiketten en worden er allerlei leuke woordspelingen mee gemaakt, zoals: Heel Holland Bockt van Frontaal.

 

Waar de Duitse bockbieren al in de zeventiende eeuw ontstonden, kwamen ze pas in de negentiende eeuw over naar Nederland. In 1868 werd het bockbier voor het eerst geïntroduceerd, maar het zou nog bijna honderd jaar duren voordat het echt populair werd. Inmiddels is het bockbier een van de meest gedronken soorten speciaalbier in ons land. Het bockbierseizoen begint ongeveer midden september en duurt tot februari. In die periode wordt er veel bockbier gekocht, gedronken en zijn er veel evenementen omtrent het seizoensbier. Ook in landen als Tsjechië, België, Noorwegen en Oostenrijk wordt er volop genoten van bockbier. Naast de herfstbock wordt er in het voorjaar door veel brouwerijen ook een lentebock op de markt gebracht. In deze blog lees je meer over de lentebock!

 

De herfstbock kenmerkt zich door een donkere amberachtige tot rode kleur met een moutige, karamelachtige smaak. Ook zijn er vaak koffie- of chocoladetonen en kruidige aroma’s terug te vinden in het bier. Door de warme en volle smaak is het bier een favoriet in de koude wintermaanden. Vroeger hingen er strenge eisen aan wat een bockbier precies was, maar daar wordt de afgelopen jaren niet meer zo streng op gelet. Hierdoor is niets te gek en zijn er enorm veel verschillende varianten bockbier op de markt.

 

Foodpairing

De herfstbock is zoals de naam doet vermoeden eigenlijk een seizoensproduct. Door de licht zoete, kruidige en volle smaak, past het bier heel goed bij traditionele herfstachtige en winterse gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere stoof- of stamppot en natuurlijk gebraden vlees. Bockbier leent zich ook erg goed om heerlijk stoofvlees mee te maken.

 

Naast hoofdgerechten is het bier ook een goede match voor het dessert. De koffie- en karamelachtige smaken van bockbier gaan goed samen met de zoete of bittere smaak van chocolade. Ook een kaasplankje sluit aan bij het smaakpallet van bockbier. De aroma’s van kaas en het bier versterken elkaar op een goede manier. Zeker geitenkaas en gruyère zijn de moeite waard om uit te proberen.

 

Onze bockbieren

Het bockbierseizoen is al in volle gang en dat is te merken aan het grote aanbod aan verschillende bockbieren dat verkrijgbaar is in onze webshop en fysieke winkel. Door het hele jaar heen zijn favorieten als de Celebrator van Ayinger en de reguliere Herfstbock van Texels altijd verkrijgbaar. Sinds kort zijn daar verschillende bockbieren van Maallust, Moersleutel, Jopen en Guilty Monkey aan toegevoegd. Gelukkig is dit nog maar het topje van de ijsberg. Ga dus vooral opzoek naar de lekkerste bockbieren, er is keus genoeg!