Het verschil tussen Stout en Porter.

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Het verschil tussen Stout en Porter.

Ze liggen heel dicht bij elkaar, maar toch zijn er verschillen. Wouter legt haarfijn uit wat die verschillen zijn. Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder!

Wat is het verschil tussen Stout en Porter?

Twee van de populairste bierstijlen die wij in onze winkel en webshop verkopen zijn porter en stout bier. Deze twee bierstijlen liggen dicht bij elkaar en daarom vinden mensen het vaak moeilijk om een onderscheid te maken tussen stout en porter. In dit artikel leggen we precies uit waar de bierstijlen vandaan komen, wat ze uniek maakt, wat voor soorten er zijn en wat het verschil is.

 

Geschiedenis van de porter

Voor de ontstaansgeschiedenis van de porter moeten we terug naar de achttiende eeuw in Engeland. Hoewel de precieze oorsprong van porter niet bekend is, weten we wel dat het bier erg populair was onder havenwerkers en arbeiders in Londen. Naar alle waarschijnlijkheid is de porter ontstaan uit de bruine bieren die al werden gebrouwen in achttiende eeuws Londen. De naam porter is te danken aan de populariteit onder de ‘porters’ die werkzaam waren in de haven. Deze populariteit kwam voort uit het feit dat het bier genoeg voedingswaarde bevatte om zwaar werk te kunnen verrichten.

 

De porter werd vanaf de achttiende eeuw een enorm geliefde en populaire bierstijl in Engeland en later ook in de rest van de wereld. Inmiddels worden er ook in Nederland hele lekkere porters gebrouwen. Enkele voorbeelden zijn te vinden bij brouwerij De Molen of de Leidse brouwerijen Pronck en Leidsch bier.

 

Porter bier is te herkennen aan de doorgaans bruin tot donkerbruine kleur (er bestaan ook lichtere varianten) en de volle smaak. In het bier kan je tonen van geroosterde mout, koffie, chocolade, karamel en toffee tegenkomen. Hoewel je in de geur voornamelijk het geroosterde mout en de koffie tegenkomt, is het niet ongebruikelijk om verrast te worden door fruitige aroma’s. Het alcoholgehalte van porters ligt vaak tussen de 5-7%.

 

Je hebt enorm veel verschillende porter variaties. Dit zijn een paar voorbeelden: English Porter, American Porter, Smoked Porter, Baltic Porter, Imperial Porter, Robust Porter en Barrel Aged Porter.

 

Een nieuwe variatie: Stout

Doordat de populariteit van de porter over de jaren erg is toegenomen, begonnen steeds meer brouwers te experimenteren met het bier. Hierdoor ontstonden diverse variaties. Zo werden er allerlei verschillende ingrediënten toegevoegd om het alcoholpercentage te verhogen en de ‘simpele’ porter een boost te geven. Uit het experimenteren van brouwers is de stout porter ontstaan. Dit kan je vertalen als stevige porter. Later is het vereenvoudigd naar het ‘gewone’ stout bier.

 

Stout bier is te herkennen aan de over het algemeen donkerbruine tot zwarte kleur en de sterke gebrande of geroosterde smaak. Je kan tonen van chocolade, vanille, hout en gebrande mout tegenkomen. Stouts zijn in tegenstelling tot de porter vaak meer bitter van smaak. De geur wordt overheerst door gebrande aroma’s van chocolade, koffie en soms zelfs espresso. Het alcoholgehalte van stouts ligt tussen de 4-10%.

 

Ook bij de stouts heb je veel verschillende soorten. Dit zijn enkele populaire voorbeelden: Export Stout, Milk Stout, American Stout, Russian Imperial Stout, Irish Dry Stout, Oatmeal Stout en Barrel Aged Stout.

 

Het eindoordeel

Porter en stout bier lijkt erg op elkaar en daarom is het lastig om precies te zeggen waar het verschil tussen beide bierstijlen precies in zit. Het is namelijk al lang niet meer zo dat stout bier altijd een hoger alcoholpercentage heeft dan porter. Denk maar eens aan Imperial porters van meer dan 10%.

 

De verschillen tussen porter en stout bier zitten vaak in de kleine details. Denk bijvoorbeeld aan welke soort mout voor de verschillende bieren wordt gebruikt. Over het algemeen kan wel gesteld worden dat stouts in vergelijking met porters een donkerdere kleur hebben en over een meer gebrande, bitterdere smaak beschikken. Aan de andere kant heb je enorm veel variaties en blijven vindingrijke brouwers experimenteren om nieuwe bieren te creëren. Dat is mooi, want daardoor kan je altijd verrast worden door een nieuw bier of er nu stout of porter op het etiket staat.