Lentebieren!

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Lentebieren!

Wat is nou een Lentebier? Of noemen we het toch een Lentebock? En wat is dat dan; een bock?

Lentebier

Afgelopen maandag (20 maart) is officieel de lente begonnen. Hoewel het de afgelopen dagen erg regenachtig was en het voorjaarszonnetje en fluitende vogels nog ontbraken, beloofde de seizoenswisseling gelijk al verbetering, namelijk: de aankomst van de eerste lentebieren in onze winkel. In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over lentebier.

 

De geschiedenis van lentebier

Al in de middeleeuwen werden er verschillende seizoensbieren gebrouwen. Bier was in die tijd erg populair, omdat er voedingsstoffen in zaten en het bier veiliger was om te drinken dan het vervuilde water. Helaas bracht het brouwen in het voorjaar en de zomer wel een aantal moeilijkheden met zich mee. Door de hogere temperaturen kon het bier niet goed gekoeld worden tijdens het brouwproces en liepen brouwers het risico dat hun bier zuur en ondrinkbaar werd. 

 

Om toch in de lente- en zomermaanden bier te kunnen drinken, kwamen de brouwers met een plan: ze creëerde bier met een hoger alcohol- en hopgehalte. Hierdoor bleef het bier tijdens de warmere maanden houdbaar. De eerste brouwers die dit deden waren afkomstig uit de stad Einbeck. Naar alle waarschijnlijkheid is de term ‘bokbier’ een verbastering van de stadsnaam Einbeck.

 

Maibock

Bockbier was oorspronkelijk bedoeld als bier dat in het vroege voorjaar geproduceerd werd om in de zomermaanden alsnog van lekker bier te kunnen genieten. Het bier van de brouwers uit Einbeck was normaliter altijd klaar om te drinken rond mei. Hierdoor noemde zij hun bier ‘maibock’. De Einbecker Brauerei produceert nog altijd jaarlijks hun Einbecker Mai-Ur-Bock. Dit traditionele lentebier is zowel verkrijgbaar in onze webshop, als in onze fysieke winkel.

 

Rond de negentiende eeuw werd het Duitse bokbier ook in Nederland populair. Op basis van de maibock ontstonden er variaties op het lentebier. Zo kwamen er steeds meer frisse tegenhanger naast de klassieke herfstbok op de Nederlandse markt. Eveneens ontstonden er andere lentebieren die niet gemaakt werden als bokbier. Deze bieren hebben allemaal gemeen dat ze verkrijgbaar zijn in de lentemaanden en het etiket vaak wordt overheerst door de kleur groen en vrolijke lente decoraties.

 

Onze favorieten

Lentebier als bierstijl leent zich niet zo makkelijk als andere bierstijlen om zich te laten kenmerken door een aantal aspecten. Hoewel het vaak gaat om fruitig en fris bier met een lager alcoholpercentage, bestaan er ook zwaardere lentebokbieren die niet aan deze specificaties voldoen. Puntje bij paaltje bepaalt de brouwer eigenlijk zelf of het bier lentebier is door dat op zijn etiket te zetten.

 

In onze webshop en winkel verkopen wij een aantal uitstekende lentebieren: de Vuurtje Lentebock uit Alpen aan de Rijn, 7 Deugden Spring Bock, de klassieke Engel Mai Bock, Hoppy Weizen van brouwerij Muifel, het blonde Lentebier van Berging, de Gulpener Lentebock en alvast onze favoriet voor de paasdagen: PaasIJ van brouwerij ‘t IJ.

 

Maak kennis met de lentebieren en oordeel zelf welke jij het lekkerste vindt!