Sours, either you love 'em or you hate 'em.

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Sours, either you love 'em or you hate 'em.

Bekvertrekkend zure bieren heb je in alle soorten en maten. We zetten de ins en outs voor je op een rijtje.

Sour Ale

Sour (= zuur) bier is misschien wel de oudste onbedoelde bierstijl in de geschiedenis van het bierbrouwen. De zure smaak van het bier valt zeker niet bij iedereen in de smaak, maar er zijn bierfanaten die erbij zweren. In deze blog bespreken wel alle verschillende soorten sour bier, wat de kenmerken zijn en hoe het bier ontstaan is.

 

Zuur bier

Vroeger waren bijna alle bieren zuur. Dit kwam doordat er nog geen goede manieren bestonden om brouwketels- en vaten goed schoon te maken en te zorgen dat bacteriën de smaak van het bier niet negatief beïnvloeden. Er was simpelweg te weinig kennis van pasteurisatie en sterilisatie. Hierdoor is Sourbier de oudste bierstijl in de geschiedenis van het bierbrouwen. Daarnaast kan de Sour ook wel beschouwd worden als de voorouders van veel huidige bieren. Toen het eenmaal mogelijk werd om de zure smaak in het bier te voorkomen, nam de populariteit van de Sour heel erg af. Inmiddels heeft de bierstijl weer aan populariteit gewonnen en worden er door steeds meer craft brouwers varianten ontwikkeld op het zure bier.

 

De eerste bedoelde zure bieren kennen hun oorsprong in het achttiende-eeuwse België. Het bier kreeg voortaan een bewuste zure smaak die door de brouwers gecreëerd werd in het brouwproces. Er bestaan nog steeds brouwerijen in België die al eeuwenlang zuur bier brouwen. Een aantal klassieke Belgische Sour bieren zijn Lambiek, Geuze en Vlaams bruin.

 

Vandaag de dag zijn er twee gangbare manieren om de Sour haar zure smaak te geven. De bekendste is door middel van wilde of spontane gisting, waarbij brettanomyces gist de kenmerkende zure smaak tot stand laat komen. De tweede manier is door gebruik te maken van melkzuurbacteriën. In het brouwproces zorgen de melkzuurbacteriën voor een omzetting van suikers naar melkzuur. Hierdoor krijgt het bier een zuurdere smaak.

 

Kenmerken Sour bier

In tegenstelling tot veel andere bierstijlen heeft Sour bier niet veel verschillende kenmerken. Er is maar een belangrijke overeenkomst: de zuurheid van het bier. De Sour is een verzamelnaam voor diverse bierstijlen met verschillende smaakpaletten die allemaal een kenmerkende zure smaak hebben. De zuurheid kan hierin ook enorm verschillen. Er bestaan lichte zure bieren, maar ook extreem zure bieren die allemaal onder de noemer Sour vallen.

 

Dit zijn de bekendste Sour variaties:

  • Berliner Weisse: dit is een echt tarwebier en heeft wel iets weg van champagne. Het bier is licht van kleur, heeft veel koolzuur, een laag alcoholpercentage en een zure smaak. De Berliner Weisse is zoals de naam doet vermoeden onlosmakelijk verbonden met de Duitse hoofdstad.
  • Lambiek en Geuze: Lambiek bier kenmerkt haar zure smaak door een lang brouwproces en door de aanwezigheid van kersen of frambozen. Tijdens het brouwproces kan het bier wel een aantal jaar rijpen op eikenhouten vaten. Van Geuze kan gesproken worden als jonge en oude Lambiek met elkaar gemengd worden.
  • Gose: dit is een Duits zuurbier dat wordt gebrouwen met koriander en zeezout. Dit geeft de Gose een kenmerkende kruidige, zoute en zure smaak.
  • Vlaams bruin: dit bier staat bekend om zijn bruine kleur en fruitige zure smaak. Ook het Vlaamse bruin wordt vaak gerijpt in eiken vaten. Naast de fruitige tonen kan je in dit bier aroma’s van chocolade of hout tegenkomen.

 

Food pairing

De Sour is erg geschikt om met eten te combineren. Bij verschillende (vette) vissoorten, zoals zalm leent de Sour zich erg goed. Ook bij tortilla’s, oesters, verschillende kazen (bijvoorbeeld stilton of geitenkaas) en fruitige desserts valt een Sour in de smaak.

 

De Sour is een bierstijl die net even anders is dan je gewend bent en over de jaren heen gewaardeerd is door echte bierliefhebbers. In onze winkel en webshop hebben wij een uiteenlopend aanbod aan Sour Ale’s, Lambiek bieren, Gueuze’s en nog veel meer. Dit zijn een aantal aanraders: de Intergalactic Gumball van X-brewing, Vlaamse roodbruin van VanderGhinste, Tropical Sour Guave Gast van Kompaan en ten slotte de Oude Geuze van Boon.