Trappistenbier, hoe zit dat nou precies?

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Trappistenbier, hoe zit dat nou precies?

Wat is Trappistenbier? Wouter legt het haarfijn voor je uit!

Trappistenbier


Voor echte bierliefhebbers is het geen geheim dat het vrome kloosterleven en bierbrouwen vaak hand in hand gaan. De voornaamste reden hiervoor is het trappistenbier dat door monniken in tien verschillende brouwerijen door Nederland, België, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt gebrouwen. In deze blog geven we meer uitleg over het befaamde trappistenbier.

 

Geschiedenis van de trappist


Voor de oorsprong van trappistenbier moeten we ver terug in de tijd. Een trappist is namelijk een monnik die deel uitmaakt van de orde der Cisterciënzers. De basis voor deze orde werd al in de zesde eeuw gelegd door de Heilige Benedictus. De leer waar deze orde zich op beroept richt zich op een simpel, vroom, kuis en gehoorzaam kloosterleven. Bidden en werken staat centraal bij de monniken van de orde der Cisterciënzers. De eerste verwijzingen naar monniken en het brouwen van bier in een klooster dateert al rond 820 na Christus.

Er bestaat dus al een eeuwenlange traditie van het brouwen van bier in geestelijke gemeenschappen. Gelukkig zijn deze tradities niet verloren gegaan en bestaan er vandaag de dag ook nog brouwerijen die dit gedachtegoed serieus nemen. Deze brouwerijen hebben zich verenigd onder de Internationale Vereniging Trappist (IVT) en het bijbehorende logo Authentic Trappist Product (ATP).

 

Huidige trappistenbieren


Op dit moment bestaan er tien brouwerijen die onder de IVT en het bijbehorende logo hun bier brouwen. Al deze brouwerijen voldoen aan de eisen van het trappistenbier die hieronder uitgelegd worden. De tien brouwerijen zijn:
- Brouwerij Koningshoeven van de abdij “Onze Lieve Vrouw Koningshoeve” waar ze LaTrappe brouwen
- Brouwerij Chimay van de abdij van Scourmont waar ze Chimay brouwen
- Brouwerij Rochefort van de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy waar ze Rochefort brouwen
- Brouwerij der Trappisten van Westmalle van de abdij “Onze Lieve Vrouw van Het Heilig Hart van Jezus” waar ze Westmalle brouwen
- Brouwerij van de Sint-Sixtusabdij waar ze Westvleteren brouwen
- Trappistenbrouwerij De Kievit van de abdij Maria Toevlucht waar ze Zundert brouwen
- Trappistenbrauerij Stift Engelszell van de gelijknamige Oostenrijkse abdij waar ze Stift Engelszell brouwen
- Brouwerij van de abdij Mount Saint-Bernard waar ze Tynt Meadow brouwen
- Brouwerij Orval van de abdij Notre-Dame d’Orval waar ze Orval brouwen
- Brouwerij Tre Fontane van de gelijknamige Italiaanse abdij waar ze Tre Fontane brouwen

In 2021 verloor brouwerij Achel van de Sint-Benedictusabdij hun trappistenstatus, omdat de brouwerij overgenomen werd door een ondernemer en het brouwproces niet meer onder leiding van monniken gebeurde.

 

De eisen


De IVT stelt een drietal eisen aan trappistenbier. De eerste eis betreft het feit dat het bier binnen de muren of in de buurt van de abdij waar de brouwerij aan verbonden is moet worden geproduceerd. Daarnaast moet de productie plaatsvinden onder toezicht van de monniken uit de abdij. De derde en laatste eis draait om de opbrengsten van het bier. De opbrengsten moeten gebruikt worden om in het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van het klooster te voorzien. Alles wat daarna overblijft gaat naar ontwikkelingsprojecten of goede doelen.
Pas als aan alle drie de eisen wordt voldaan mag je jouw bier trappistenbier noemen en mag je het ATP-logo gebruiken. Er bestaan heel wat brouwerijen die wel aan één of twee van de eisen voldoen, maar dus geen trappistenbier brouwen. Elk trappistenbier is bijvoorbeeld abdijbier, maar niet elk abdijbier is trappistenbier. De IVT hanteert deze strenge eisen om de kwaliteitsnorm van hun producten te garanderen en hun unieke merk en bijhorende idealen te beschermen.

 

Bekendste trappistenbier


Verreweg het bekendste trappistenbier is Westvleteren. Door de lage productie, de eigen verkoop vanuit de Sint-Sixtusabdij en de mystiek die door de jaren heen rondom dit bier is ontstaan zijn veel mensen benieuwd naar dit trappistenbier. De monniken van de Sint-Sixtusabdij brouwen drie soorten bier in een beperkte oplage: blond, dubbel en quadrupel. Zeker de laatstgenoemde wordt wel eens bestempeld als het lekkerste bier ter wereld.

Gelukkig is de tijd voorbij dat je via de telefoon een afspraak moest maken met een monnik om je houten kratje Westvleteren op te halen bij de abdij. Wij hebben dit werk al voor je gedaan en daarom is dit bier zowel in de winkel als via de webshop verkrijgbaar. Heb je door deze blog zin gekregen in trappistenbier? Click dan hier om door ons brede assortiment aan trappistenbier te kijken!